19 de febrer

Dia Internacional contra la LGTBIfòbia a l'esport

Any 2020

 
 

Any 2019

 

#esportamborgull,

orgullosos de la gent de Mataró

Aquest mes de febrer hem celebrat per primera vegada a la ciutat el Dia Contra la LGTBIFòbia a l’esport, i ho hem impulsat des de l’una de les associacions més jove de la ciutat (l’Associació Mataró LGTBI només fa 8 mesos que està constituïda).

Ni en el millor dels nostres somnis no es podíem imaginar la repercussió que hem tingut: més d’ un centenar de fotos a les xarxes socials (Instagram, Twitter, Facebook), més de 40 associacions adherides a la campanya, articles a premsa, entrevistes a emissores de ràdio i també la portada de la revista “El Tot Mataró”. I la cirereta del pastís: a la Final de la Copa del Rei de Waterpolo es va llegir el manifest en contra de la LGTBIfòbia a l’esport.

Mataró és gran i aquests dies ha demostrat ser una ciutat oberta, diversa, solidària i respectuosa.

Ens hem emocionat amb la implicació de tantíssima gent que s’ha unit a una campanya que defensava, defensa i defensarà, ni més ni menys, el dret a estimar i al lliure desenvolupament de la personalitat. Dos valors fonamentals, històricament perseguits.

 

Com a associació, volem agrair sincerament l’acollida que ha tingut la campanya, i especialment la implicació de centenars de persones de totes les edats en la defensa d’uns valors bàsics per la nostra: el respecte, la diversitat i la solidaritat.

Un cop passat el 19 de febrer, dia de la Lluita contra la LGTBIfòbia a l’esport, tots i totes seguirem compromesos perquè Mataró sigui una ciutat oberta, respectuosa i solidària tots els dies de l’any. En resum, perquè cal que cada dia sigui el de l’#esportamborgull.

 

 I també seguirem defensant, cada dia #matarólgtbi  i #matarodiversa.

 

Origens i motivació

L’associació Mataró LGTBI, creada aquest 2018, te entre els seus objectius treballar per la visibilitat del col·lectiu LGTBI, i per l’erradicació de qualsevol forma de discriminació.

En el pla de treball de l’entitat ens hem proposat fer un especial esforç per celebrar el Dia contra la LGTBifòbia a l’esport, que se celebra el 19 de febrer en commemoració de la data de naixement de Justin Fashanu, primer futbolista que va sortir de l’armari, i que es va acabar suïcidant per la pressió rebuda.

 

En aquest sentit, tot i els importants avenços assolits en el reconeixement dels drets del col·lectiu LGTB, encara son moltíssimes les situacions en les que les persones gais, lesbianes, bisexuals, transsexuals o intersexuals pateixen discriminacions clares i directes,  o viuen en entorns que denigren d’una manera o altre aquests col·lectius.

En aquest sentit, és preocupant que en l’àmbit de l’esport s’hagin produït tan pocs avenços. No disposem de pràcticament cap esportista professional que s’hagi mostrat públicament com a membre de la comunitat LGTBI, i malhauradament els comentaris negatius que se senten habitualment en molts estadis i competicions en relació a aquesta comunitat son habituals.

Per aquests motius des de l’Associació Mataró LGTBI volem fer un especial esforç per celebrar aquest dia, amb els següents objectius:

 • Fer visible el col·lectiu LGTBI en el món de l’esport.

 • Conscienciar sobre la importància de tenir una actitud positiva i respectuosa respecte al col·lectiu

 • Implicar a les associacions esportives en la defensa dels drets i del respecte a les persones LGTBI.

 • En general, fer visible a la comunitat LGTB  a la ciutat de Mataró.

 

Activitats prèvies:

Ja estem treballant en els actes de celebració.

Reserva't les següents dates:

La celebració: 16 i 17 de febrer

Animem a totes les entitats esportives de Mataró

a que se sumin a aquesta campanya: Com?

1

Amb l'adhesió al Manifest

Contra la LGTBIfòbia a l'esport, a Mataró.

Si el "botó" no us funciona,

envieu l'adhesió a lgtbimataro@gmail.com

 

Us hi podeu adherir totes les associacions de Mataró.

Cal que feu l'adhesió des del correu electrònic de l'entitat.

I també les associacions que no sou de Mataró,

indicant de quin muncipi sou quan feu l'adhesió 

2

Fent alguna acció pública i compartint-la a les xarxes socials amb l'etiqueta #esportamborgull

Podeu fer una foto de tot l'equip, amb la bandera LGTBI, o amb un cartell amb el missatge que vulgueu.

O si ho preferiu, feu-vos una foto amb alguns dels cartells que hem preparat.

 

I compartiu-ho a les vostres xarxes socials, tant les de l'associació esportiva com a les personals, amb l'etiqueta #esportamborgull

També us proposem un "text fàcil" que podeu llegir en públic. El trobareu després del Manifest.

 

3

Proposeu a 2 entitats més que se sumin a la campanya

 • Facebook Social Icon
 • Icono social Instagram

Quan pugeu la vostra publicació a les xarxes socials,

aprofiteu per "reptar" a dues entitats esportives més a sumar-se a la campanya. I recordeu etiquetar-les, perque rebin la proposta.

 
 
 

Adhesions al manifest

Manifest contra la LGTBIfòbia a l'Esport

L’Esport, com a espai inclusiu, respectuós i que afavoreix el lliure desenvolupament de la personalitat i contra la LGTBIfòbia és un element bàsic en la promoció de la salut i la qualitat de vida, però a més és un espai de foment de la relació entre persones, de la convivència i del foment del lliure desenvolupament de la personalitat.

Per aquest motiu, ens reafirmem en la importància de que qualsevol persona, amb independència del seu sexe, gènere, origen, color de la pell, les seves creences personals, o qualsevol altra circumstància social o personal, pugui gaudir de la pràctica esportiva en un entorn de respecte.

En aquest sentit, manifestem el nostre compromís amb els continguts de la Llei 19/2007 contra la violència , el racisme, la xenofòbia i la intolerància a l’esport, i amb la llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

 

Som conscients de:

 • La importància que té la pràctica de l’esport en l’adquisició d’hàbits saludables, en la construcció de la pròpia identitat, i com a espai social de relació, des d’on treballar valors com el respecte i la col·laboració.

 • Que tot i els avenços legals en relació als drets de les persones LGTBI, encara avui hi ha actituds i conductes que menystenen aquests col·lectius i que dificulten la lliure expressió de la seva forma de ser en molts àmbits socials.

 • Que en l’àmbit de l’esport encara hi ha molt pocs referents públics LGTBI que ajudin a disposar de referents positius.

Per aquests motius, ens comprometem a:

 • Treballar activament per promoure el respecte a qualsevol persona, amb independència del seu sexe, gènere, identitat, orientació sexual, origen, color de la pell, creences personals o qualsevol altra circumstància personal o social.

 

 • Incloure a la lluita contra la discriminació, l’eradicació específica de l’homofòbia, transfòbia i bifòbia dins de l’àmbit esportiu, tal com marca la Ley del Deporte 19/2007.

 

 • Promoure la diversitat LGTBI al món de l’esport a tots els nivells i assegurar la difusió de missatges sobre la dignitat i el respecte al col·lectiu LGTBI, censurant qualsevol expressió contraria a aquests valors.

 

 • Oferir a qualsevol esportista del club un entorn favorable que doni la confiança necessària perquè, en el cas que així ho desitgi la persona, pugui expressar la seva orientació sexual o identitat de gènere sense pors,

 

 • Donar assistència i recolzament visible i decidit als esportistes, entrenadors o qualsevol altra persona vinculada al món de l’Esport que pateixi insults o siguin assetjats als camps o pavellons per la seva orientació sexual o identitat de gènere.

 

 • Facilitar l’accés a formació específica per a tots els responsables i entrenadors de l’associació que inclogui la lluita contra la LGTBfobia, per a tots i totes les esportistes i les entitats i clubs esportius de la ciutat.

 

 • Denunciar tota actitud LGTBifòba que es posi de manifest en conductes ofensives o discriminatòries, físiques o verbals, per raó d’orientació sexual o identitat de gènere, por part de l’afició o dels assistents, en consonància amb la Ley 19/2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la Intolerància en l’esport; i la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals.

Data actualització: 17/02/2019​

 1. Agrupació Científico Excursionista de Mataró.

 2. Unió Excursionista de Mataró.

 3. Unió Deportiva Cirera.

 4. Club Patinatge Artístic Laietà

 5. Futsal Aliança Mataró C.E.

 6. Club Joventut Hándbol Mataró

 7. Parlem d'Esports Mataró

 8. Centre Natació Mataró

 9. AEiLL Cerdanyola

 10. Club Hoquey Mataró

 11. AE Boet de Mataró

 12. Empresa Esport 3 - Sintagmia.

 13. Programa d'Activitat Física i Gent Gran de l'Ajuntament de Mataró.

 14. U E Mataró

 15. EFS Ciutat de Mataró

 16. G.A. Lluïsos Mataró d' atletisme

 17. CE Valldemia

 18. Mataró  Camina x l'Alzheimer

 19. Creu Roja Mataró

 20. Vocalia de Dones Laia L'Arquera

 21. Centre Atlètic Laietània

 22. Iluro Hockey Club

 23. Radio Sant Vicenç de Montalt

 24. Club FEM

 25. Club Esportiu Pla d'en Boet

 26. Club Gimnàstic Mataró

 27. Club Twirling Mataró

 28. Club Rem Mataró

 29. Club Petanca Roca Palmera

 30. Club de Vela Mataró

 31. Escola de Vela Mataró

 32. AEE Camí del Cros

 33. Els Joves de Mataró del Programa Vitamina: Lideratge Ètic i Transformació Social

 34. A.D. La Llàntia

 35. Club Esportiu Mataró

 36. Mosqueteros Sufrcasting

 37. Fundació Fedemar

 38. ERC- Mataró

 39. PSC- Mataró

 40. En Comú - Podem

 41. Revista Tot Mataró

 42. Argentona Bocs Juniors

 43. Hwarang Mataró

 44. Radio La veu de Cerdanyola

 45. EF Salesians Prebenjamin A

 

Col·laboradors i suports

Aquesta campanya ha estat impulsada per l'Associació Mataró LGTBI, però ha estat possible gràcies al suport i col·laboració de 

Logo_PG_sin_fondo.png
logo capgros.jpg
tot mataro.jpg
cropped-Logo-Agrupe-N-01.png
uec.jpg
 

Enllaços d'interès:

Legals
Ley 19/2007 contra la violencia, el racismo, la xenofobia y la intolerancia en el deporte.
Llei 11/14 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, trasngèneres i interseuals i per eradicar l'homofòbia la bifòbia i la transfòbia
Associacions
Logo_PG_sin_fondo.png
Guies i materials de suport
bannerguia_2018.jpg
portada_bibliobasica_LGTBI.jpg_214640967

Cultura LGTBI

Bibliografia bàsica

 

Explicació de la Llei LGTBI en vídeos

Conjunt de vuit capítols on s'explica a través d'històries personals els principals articles de la llei  11/2014 LGBTI aprovada al Parlament de Catalunya el 2 d'octubre de 2014. La sèrie compta, amb relats personals i experiències dels portaveus del col·lectiu LGBTI, valoracions de responsables de l'Administració Pública i d'altres persones expertes.

Associació Mataró LGTBI

lgtbimataro@gmail.com

 • Facebook Social Icon
 • Icono social Instagram
 • Icono social Twitter

©2018 Associació Mataró LGTBI

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now